Şeker Hastalığı Tedavisi

Posted on
diyabetik-ayak

Dünyada en yaygın hastalıklardan biri olan şeker hastalığı, milyonlarca kişinin sağlığını tehdit ediyor. Diyabet olarak da bilinen şeker hastalığı, insülin hormonu eksikliği veya etkisizliği sonucu gelişme gösteren, uzun süreli şeker yüksekliği ile devam eden ve diğer yan etkileri ile hayat boyu süren metabolik bir hastalık olarak tanımlanıyor.

Şeker hastalığı nasıl oluşuyor?

Günlük yaşamda gerekli aktiviteleri sürdürebilmek için vücudumuzun glukoz adı verilen bir şeker türüne gereksinim duyduğu biliniyor. Glukoz, nişastalı ve şekerli tüketilen gıdalar ile alınıyor. Sindirim işlemi sayesinde alınan bu şeker ve nişasta glukoza çevriliyor ve kana karışıyor. Kana karışan glukozun enerji olarak kullanılması için pankreas denilen organ tarafından salgılanan insülin tarafından işlemden geçirilmesi gerekiyor. Kandaki glukoz, insülin sayesinde kandaki hücrelerin içine girebiliyor ve enerji elde etmek için kullanılıyor. Eğer pankreas organı yeterince insülin üretemezse vücut ihtiyacı olan glukozu kullanamaz hale geliyor. Kandaki bu glukoz, yani şeker, giderek yükselince de diyabet diye bildiğimiz şeker hastalığı ortaya çıkıyor. Şeker hastalığının üç türü olduğu biliniyor. Bunlardan Tip 1 diyabet türünde hastalık, çok genç yaşlarda başlıyor. Bu tipte,  pankreasta üretilen insülin miktarı çok düşük oluyor ya da üretim tamamen duruyor. Tip 2 diyabet türü ise yetişkin  yaşlarda başlıyor. Burada insülin gerektiği şekilde etki gösteremediği için kişilerin sağlıklı bir yaşam sürmesini  engelliyor. Tip 3 diyabet türü de gebelik döneminde ortaya çıkıyor. Gebelikte üretilen bazı hormonlara  bağlı olarak gebelik sırasında ortaya çıkan bu tip şeker hastalığında kan şekeri hamilelik sonrasında normale dönüyor.

Şeker hastalığı tedavisi nasıl yapılıyor?

Şeker hastalığı tedavisinde amaç, kan şekeri yükselmelerini ve kan şekeri düşmelerini önlemek olarak biliniyor. Sık idrara çıkma, ağız kuruluğu, çok su içme, cilt yaralarının geç iyileşmesi, kuru ve kaşıntılı bir cilt, sık enfeksiyon gelişmesi, ellerde ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma gibi problemleri olanların mutlaka bir doktora görünmesi şeker hastalığının erken evrede kontrol altında tutulması açısından büyük önem taşıyor. Şeker hastalığı, doktor kontrolünde düzenli olarak ilaç ve insülin kullanımı gerektirebiliyor. Bunun yanı sıra kan şekeri seviyesini mümkün olduğunca normale en yakın tutmak için sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, ilaç/insülin kullanımı, alkol ve sigara kullanımının bırakılması, düzenli ayak bakımı yapılması, kan dolaşımını engellemeyecek türden giyim ürünlerinin (antibakteriyel çorap, gümüş çorap vb.) tercih edilmesi, diyabet hastalarına özel olarak üretilen besinlerin tüketilmesi, düzenli doktor kontrolü, büyük önem taşıyor.